Aanvullende trainingen

Hopelijk ervaart u al dat de oefeningen op deze website een fijne manier van trainen inhouden. Als die oefeningen goed gaan, kunnen we nog andere oefeningen aan uw trainingen toevoegen. Om uw lichaam ook op andere manieren uit te dagen en nog fitter te maken.

Hieronder staan extra oefeningen die op een andere manier bijdragen aan een betere conditie. Deze oefeningen worden door longpatiënten als zeer prettig ervaren en veel patiënten merken dat het hun dagelijkse leven positief beïnvloedt. Ze zijn bijvoorbeeld minder kortademig en hebben een betere conditie bij inspanning.

Powerbreathe

De Powerbreathe is een trainingsapparaat dat u zelf kan aanschaffen en waarmee u thuis aan de slag kan gaan. Hiermee traint u de in-ademhalingsspieren, zodat het ademhalen gemakkelijker gaat. Het is verstandig om bij een fysiotherapeut een voormeting te doen, zodat u weet hoe zwaar u het apparaat moet instellen en u gemonitord en begeleid kan worden.

Hoe vaak?                  2x daags 30 herhalingen

Welk type training?   Duurtraining

Welke oefeningen?    U krijgt een trainingsschema voor thuis waarop staat hoe zwaar u het apparaat moet instellen, wanneer u zwaarder mag gaan trainen en ook wanneer u dat kan doen.

Wilt u meer informatie of wilt u de Powerbreathe bestellen?

Neem dan een kijkje op www.trainjelongen.nl

Ademhalingsoefeningen

Voor beginners

In rust → bijvoorbeeld iedere dag 10 minuten voor het slapen gaan.

  1. In rugligging (handen op de buik) → Inademen door de neus (mond is dicht, buik zet uit).Uitademen door de mond (tuit uw lippen, buik valt in)
  1. De ademhaling heeft een begin en einde, tussen de in- en uitademing zit een rustmoment.
  1. De inademing duurt 2-4 seconden
  • rustmoment
  1. De uitademing duurt 3-6 seconden
  • rustmoment

 

Voor gevorderden

Bij inspanning → bijvoorbeeld voor de lunch.

  1. In rugligging (armen naast het lichaam) → Inademen, breng uw armen naast uw hoofd. Uitademen, breng uw armen weer naast het lichaam.
  1. In zithouding → Inademen, bereid u voor Uitademen, ga staan (zonder gebruik van de handen). Inademen, ga weer zitten zonder handen te gebruiken
  1. De beweging duurt net zo lang als de ademhaling. Als de ademhaling klaar is, heeft u de beweging afgerond.

 

Leestip: e-book ‘de Verademing’ van Bram Bakker

Ontspanningsoefeningen volgens methode Van Dixhoorn

Soms neemt de spanning in het lichaam zodanig toe dat u er klachten door ervaart. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, hyperventilatie of spanningshoofdpijn. Als deze klachten het gevolg zijn van een te hoge lichaamsspanning, zijn deze mogelijk op te lossen met adem- en ontspanningstherapie.

De methode van Jan van Dixhoorn gaat ervan uit dat u middels adem- en ontspanningsoefeningen uw eigen lichaamsspanning kan verlagen. U leert uw lichaamsspanning beter te herkennen, hier eerder op te reageren en daardoor de klachten beter onder controle te krijgen. U vergroot zo de interne zelfregulatie; het zelf kunnen verminderen van uw lichaamsspanning op de momenten dat dit nodig is. Het is zelfs mogelijk dat de klachten dan helemaal verdwijnen.

Het mooie van deze methode is dat ook andere spanning gerelateerde klachten, zoals angst en paniek, piekeren of een opgejaagd gevoel, kunnen verminderen. De methode van Jan van Dixhoorn is daarom ook een goede combinatie met cognitieve gedragstherapie.

Na een aantal (proef)behandelingen kunt u goed beoordelen of de oefeningen werken en deze methode bij u past. Als fysiotherapeut kijk ik altijd zo breed mogelijk naar wat het lichaam nodig heeft om maximale ontspanning te bereiken. Daar horen ook adviezen over rust en herstel, inspanning en de algehele lichamelijke gesteldheid bij.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.