Seksualiteit en intimiteit bij een longbeperking: Tips voor een intiem leven

Een longbeperking beïnvloedt veel aspecten van uw dagelijkse leven, waaronder intimiteit en seksualiteit. Het kan ervoor zorgen dat u minder zin heeft, uw hoofd er niet naar staat, u hier weinig energie voor heeft of dat de relatie met uw partner is veranderd. De relatie kan zijn veranderd doordat u misschien afhankelijker bent geworden van uw partner of dat u minder energie heeft om samen activiteiten te ondernemen. Dit kan soms spanning geven, maar het biedt ook de kans om elkaar op een nieuwe manier te ondersteunen.

Ook kan de bezorgdheid van uw partner de reden zijn dat hij/zij minder wil vrijen uit angst dat dit te inspannend voor u is. In al deze situaties is praten belangrijk om een oplossing te vinden en elkaar niet uit het oog te verliezen.

Invloed van een longbeperking op intimiteit

Een longbeperking kan op verschillende manieren invloed hebben op uw seksualiteit en intimiteit. Enkele veelvoorkomende klachten zijn:

  • Moeilijker opgewonden raken
  • Minder zin in seks hebben
  • Erectieproblemen of vaginale droogheid door medicatiegebruik
  • Moeite met zoenen door de benauwdheid
  • Uithoudingsvermogen

Invloed van medicatie op intimiteit

Medicatie die u gebruikt voor uw longproblemen, kan bijwerkingen hebben die een negatieve invloed hebben op uw seksleven.

Mogelijke bijwerkingen bij bepaalde medicatie zijn:

  • Luchtwegverwijders
    Bij gebruik van deze medicatie kan dit een geïrriteerd gevoel in de keel geven. U kunt er ook een droge mond van krijgen. Dit is vervelend bij het zoenen. Sommige inhalatiemedicatie kan bovendien zorgen voor een onrustig en opgejaagd gevoel.
  • Ontstekingsremmers (corticosteroïden)
    Gebruik hiervan kan leiden tot schimmelinfecties in de mond. Spoel na het innemen van de medicatie uw mond of eet iets om de kans op een schimmelinfectie te verminderen. Daarnaast kan het ook zorgen voor stemmingswisselingen. Bij langdurig gebruik kunnen corticosteroïden zelfs veranderingen in uw uiterlijk veroorzaken, zoals een opgezwollen gezicht. Ook kan de aanmaak van testosteron verminderen, waardoor u minder zin heeft om te vrijen.

Als u over het medicatiegebruik en de invloed hiervan op uw seksleven nog verdere vragen heeft, vraag dit na bij uw longarts, huisarts of longverpleegkundige. Zij kunnen verdere adviezen en informatie op maat geven.

Moeilijker opgewonden raken/minder zin in seks

Het kan zijn dat u zich minder aantrekkelijk voelt door de gevolgen van uw longziekte, zoals  kortademigheid, hoesten of benauwdheidsklachten. Dit is begrijpelijk, maar het is belangrijk om te onthouden dat uw eigenwaarde en aantrekkelijkheid niet afhangen van deze symptomen. Ook kan het zijn dat u bent aangekomen door medicatiegebruik, waardoor uw zelfbeeld is veranderd. Onthoud dat uw partner u vaak anders ziet dan u uzelf en u waardeert om wie u bent.

Seksuele opwinding kan bovendien leiden tot extra benauwdheid en uitputting. Dit kan ervoor zorgen dat de drempel om intiem te zijn met uw partner hoger wordt en u het uit de weg gaat.

Praktische tips voor een prettige intieme ervaring

Om intimiteit en seksualiteit aangenamer en minder belastend te maken, ondanks een longbeperking, hebben we een aantal praktische tips verzameld. Deze tips helpen u om uw energie beter te verdelen en meer te genieten van de intieme momenten met uw partner.

Tijdstip

Probeer momenten van intimiteit met uw partner te plannen, zodat u hiervoor energie kan sparen. Dit kan betekenen dat u buiten uw gewoontes denkt en kiest voor een tijdstip op de dag waarop u de meeste energie heeft. Overweeg een tijdstip in de ochtend, wanneer u fris bent, of juist na een ontspannen middagdutje.

Stel uzelf de volgende vragen:

  • Op welk moment van de dag heb ik de meeste energie?
  • Wanneer voel ik mij het meest op mijn gemak?
  • Is mijn eten voldoende gezakt?

Heeft u last van slijm? Probeer dit dan vooraf op te hoesten, te puffen of uw ‘rescue’ medicatie/inhalatiemedicatie in te zetten. Neem de tijd voor elkaar en probeer er niet te veel druk op te leggen om teleurstellingen te voorkomen.

Houding

Bedenk welke houding u het prettigst vindt en zeg dit ook naar uw partner. Wanneer u onder uw partner ligt, kan de druk op uw borstkas het moeilijker maken om te ademen en krijgt u het sneller benauwd.  Kies daarom voor houdingen waarbij uw ademhaling minder wordt belemmerd, zoals zittende of zij-aan-zij houdingen. Deze houdingen geven meer controle over uw ademhaling en verminderen de druk op uw borstkas.

Vaak van houding wisselen kan uw benauwdheidsklachten verergeren. Als u merkt dat u benauwd bent of behoefte heeft aan een korte pauze, neem deze dan om even weer op adem te komen. Het belangrijkste is om de tijd te nemen en geen druk op uzelf te leggen, hoe lastig dit soms ook kan zijn.

Locatie

De slaapkamer is vaak de meest gebruikelijke plek voor intimiteit, maar denk na over alternatieven als de trap opgaan te veel energie kost. Overweeg een comfortabele plek op de begane grond. Als u toch de trap wilt nemen, neem dan de tijd.

Denk ook aan de temperatuur van de ruimte. Zorg ervoor dat de ruimte op een voor u prettige temperatuur is en goed geventileerd kan worden.

Creëer een comfortabele omgeving

Kaarsen kunnen voor een romantische sfeer zorgen, maar ze onttrekken ook zuurstof uit de lucht, wat benauwdheidsklachten kan verergeren. Overweeg elektrische kaarsen als alternatief, zodat u wel de sfeer behoudt zonder negatieve effecten op uw ademhaling.

Ook het gebruik van luchtverfrissers kan van negatieve invloed zijn op uw benauwdheidsklachten. Evenals het vooraf opspuiten van deodorant of parfum kan dit effect geven.

Creëer een comfortabele en ontspannen sfeer die bij u past. Denk aan zachte verlichting of uw favoriete muziek zolang dit uw ademhaling niet beïnvloedt.

Plezier behouden/terugvinden

Wij hopen dat deze tips u helpen om het plezier in intimiteit te behouden of opnieuw te ontdekken. Misschien heeft u nieuwe inzichten en ideeën gekregen over hoe u intimiteit vorm kunt geven. Blijf vooral open communiceren over uw wensen en mogelijkheden. Ontdek wat goed voelt voor jullie beiden en probeer eens buiten de gewoontes om te denken.

Intimiteit is niet alleen fysiek, maar gaat ook om elkaar emotioneel nabij te zijn en steun te ervaren. Vergeet niet dat uw waarde niet afhangt van fysieke prestaties, maar van het oprecht samen zijn.

Mocht u er samen toch niet uitkomen, kan er altijd hulp ingeschakeld worden van de huisarts, seksuoloog of psycholoog.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.