Recepten voor het avondeten

Recept 1: Prei ovenschotel met kipfilet

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram prei, in ringetjes gesneden
  • 175 gram kipfilet
  • 300 gram aardappelschijfjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 el vloeibare bakboter (om ovenschaal in te vetten)
  • 150 gram mais (blikje)
  • ½ el kerriepoeder
  • Peper en zout
  • 500 ml halfroom (bijv. Campina kookroom light)
  • 25 gram geraspte 20+ kaas

 Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
  • Verhit de olie en bak de kipfilet hierin bruin en gaar.
  • Voeg de prei toe en bak 3 minuten mee. Schep regelmatig om.
  • Voeg de maïs en kerriepoeder toe. Peper en zout naar smaak.
  • Vet een ovenschaal in.
  • Verdeel het preimengsel over de schaal.
  • Haal de aardappelschijfjes los en verdeel ze over het preimengsel.
  • Giet de room erover en bestrooi met de kaas.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat het gerecht in ongeveer 30 minuten gaar bakken.

Bevat per persoon:

Kcal: 760
Koolhydraten: 60 gram
Eiwitten: 40 gram
Vetten: 38 gram
Vezels: 9 gram
Zout: 0,6 gram

Recept 2: Pastasalade

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 gram volkoren fusili
  • 100 gram veldsla
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 6 zongedroogde of cherry tomaatjes
  • ¼ komkommer
  • 125 gram spekreepjes of 75 gram uitgebakken spekjes
  • Honing-mosterd dressing
  • Olijfolie

Bereiding:

  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en laat afkoelen.
  • Was de veldsla indien nodig en laat goed uitlekken.
  • Was de paprika, snijd deze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens in kleine blokjes.
  • Verwarm een pan met 1 eetlepel olijfolie, bak hierin kort (circa 2-3 minuten) op middelhoog vuur de paprika. Laat even afkoelen.
  • Indien bij ongebakken spekreepjes: bak in dezelfde pan de spekjes, totdat ze krokant zijn.
  • Halveer de zongedroogde tomaatjes en snijd de komkommer in fijne reepjes.
  • Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar en breng op smaak met de honing-mosterd dressing.

Bevat per persoon:

Kcal: 635
Koolhydraten: 65 gram
Eiwitten: 27 gram
Vetten: 27 gram
Vezels: 11 gram
Zout: 3,5 gram

Recept 3: Mexicaanse mais-bonensalade

Ingrediënten voor 2 personen:

  • ½ klein blikje maïs (140 gram uitgelekt)
  • ½ blikje zwarte bonen (of kidneybonen, 250 gram uitgelekt)
  • ½ rode paprika, fijn gesneden
  • 1 lente-uitje, gesnipperd
  • ½ kleine rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 tomaten, fijn gesneden
  • ½ rode peper, zaad verwijderd en fijngehakt of
  • ½ theelepel chilipoeder (naar wens)
  • takjes koriander of partjes rode ui, als garnering

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels (olijf)olie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • Peper
  • Enkele druppels tabasco
  • Enkele druppels zoetstof
  • Fijngeknipte koriander

 Bereiding: Doe een vel bakpapier op het rooster in het midden van de oven. Zet de oven op 180 graden. Snijd de paprika doormidden en ontdoe ze van de zaadlijsten. Snijd deze vervolgens in kleine blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit in een grote koekenpan de ui en knoflook in een scheutje olijfolie, voeg hier na 3 minuten de paprika toe en laat dit enkele minuten meebakken. Voeg vervolgens het blikje tomatenblokjes toe en laat 15 minuten op een laag vuur pruttelen. Verwarm daarna de maïs en zwarte bonen met de saus en laat dit weer 5 minuten zachtjes koken.

Smeer de tortilla’s in met een laagje crème fraiche. Schep hierop een deel van het groentemengsel en rol de tortilla vervolgens stevig dicht. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal en bestrooi ze tot slot met de kaas. Verwarm deze voor 15 minuten in de oven, totdat de kaas een krokant laagje vormt.

Tip: lekker met een groene salade

Bevat per persoon:

 Kcal: 361
Koolhydraten: 32 gram
Eiwitten:11 gram
Vetten: 18 gram
Vezels: 14 gram
Zout: 0.2 gram

Recept 4: Groente enchilada’s

Ingrediënten voor 4 wraps:

  • 4 grote volkoren wraps
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 blik van 200 gram zwarte bonen (130 gram uitgelekt)
  • 1 blik 150 gram mais (140 gram uitgelekt
  • 2 eetlepels Mexicaanse kruiden
  • 125 ml creme fraiche
  • 80 gram geraspte 48+ kaas

 Bereiding: Doe een vel bakpapier op het rooster in het midden van de oven. Zet de oven op 180 graden. Snijd de paprika doormidden en ontdoe ze van de zaadlijsten. Snijd deze vervolgens in kleine blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit in een grote koekenpan de ui en knoflook in een scheutje olijfolie, voeg hier na 3 minuten de paprika toe en laat dit enkele minuten meebakken. Voeg vervolgens het blikje tomatenblokjes toe en laat 15 minuten op een laag vuur pruttelen. Verwarm daarna de maïs en zwarte bonen met de saus en laat dit weer 5 minuten zachtjes koken.

Smeer de tortilla’s in met een laagje crème fraiche. Schep hierop een deel van het groentemengsel en rol de tortilla vervolgens stevig dicht. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal en bestrooi ze tot slot met de kaas. Verwarm deze voor 15 minuten in de oven, totdat de kaas een krokant laagje vormt.

Tip: lekker met een groene salade

Bevat per wrap:

Kcal: 486
Eiwit: 17 gram
Vet: 22 gram
Koolhydraten: 55 gram
Vezels: 10  gram
Zout: 1,47 gram

Recept 5: Noedels met wok groente en vegetarische balletjes in ketjapsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram vegetarische balletjes
  • 800 gram gemengde wokgroente
  • 500 gram volkoren noedels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram bouillon
  • 100 ml dikke ketjapsaus
  • Scheutje chilisaus
  • Evt. maizena

Bereiding: Zet een grote pan op het water voor de volkoren noedels en verhit deze tot het kookpunt. Verhit in een grote koekenpan / wok olie en verhit hierin de vegetarische balletjes rondom. Schep ze uit de pan en leg ze op een bord. Verhit in dezelfde pan opnieuw een beetje olie en fruit hierin de ui en knoflook totdat ze glazig zien. Voeg 100 ml dikke ketjapsaus aan toe, samen met het bouillon. Dik dit naar smaak eventueel in met een papje van maïzena. Zodra de saus de gewenste dikte heeft voeg je de balletjes toe aan de saus en verwarm je het geheel.

Roerbak in een wokpan de wokgroente in circa 5 minuten gaar. Bereid de noedels volgens de verpakking en laat ze vervolgens uitlekken in een vergiet. Voeg deze toe aan de roerbakgroente en schep dit samen met een scheutje chilisaus goed door elkaar. Serveer samen met de balletjes in ketjapsaus.

Tip: kant-en-klare vegetarische vervangers bevatten vaak (te) veel zout. Kies daarom een variant die niet meer dan 1.1 gram zout per 100 gram bevat.

Tip: de vegetarische balletjes kun je ook vervangen door kipfilet

Bevat per portie:

Kcal: 418
Eiwit: 22 gram
Vet: 10 gram
Koolhydraten: 60 gram
Vezels: 15 gram
Zout: 2,1 gram

Recept 6: Pokebowl met verse zalm

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gram sushirijst
  • 400 gram verse zalm
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 komkommer
  • 300 gram edamameboontjes
  • Sojasaus
  • Wasabipasta
  • 1 eetlepel Sesamzaad
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 avocado’s

Bereiding: Bereid de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bereid de edamameboontjes volgens de instructies op de verpakking. Tip: vriesverse edamameboontjes dienen vaak nog even kort gekookt te worden voordat ze gegeten kunnen worden, laat ze daarna even afkoelen. Snijd de paprika’s doormidden en ontdoe deze van de zaadlijsten. Snijd deze vervolgens in reepjes. Schil de komkommer en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm bij 2 cm. Ontdoe de avocado van pit en schil en snijd deze ook in gelijke blokjes. Meng 1 theelepel wasabipasta met 4 eetlepels mayonaise. Snijd de zalm in blokjes en meng deze met 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel sesamzaad.

Maak het bord op met de groente, de zalm en de sushirijst. Lekker met een beetje wasabimayonaise en/of sojasaus.

Tip: let op met het gebruik van sojasaus i.v.m. het zoutgehalte.

Bevat per portie:

Kcal: 550
Eiwit: 38 gram
Vet: 14 gram
Koolhydraten: 66 gram
Vezels: 49 gram
Zout: 1,77 gram

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.