Plannen: Een basis voor structuur
In dit artikel geven wij tips voor het maken van een planning als basis van structuur en balans....
Ergotherapie
De vraag die ergotherapeuten in een intake als eerste aan cliënten stellen is: “Wat doet u nu op een dag en wat zou u graag weer willen doen?” Ergotherapeuten helpen mensen om hun dagelijkse activiteiten (weer) uit te kunnen voeren, op een manier die bij hen past. Welke activiteiten dat zijn, verschilt per persoon. Voor iedereen is namelijk iets anders belangrijk om zelfstandig te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke verzorging, werk, hobby’s, huishouden, gezin en/of sociale activiteiten.
De oplossing is voor iedereen anders. Ergotherapeuten bekijken samen welke mogelijkheden er zijn om een activiteit op een andere manier uit te voeren dan iemand gewend is. De volgorde of het tempo waarin activiteiten gedaan worden, kan bijvoorbeeld aangepast worden. Ook kan een hulpmiddel helpen om de activiteit makkelijker te maken. Of we kijken naar welke houdingen in combinatie met ademhaling beter wel of juist niet geschikt zijn.
Door dingen uit te proberen, ontdekken cliënten steeds beter wat niet werkt, maar vooral wat wél helpt om hun uiteindelijke doel te bereiken. Dit vraagt soms wat omdenken buiten oude gewoontes om.
Ergotherapeuten kunnen helpen om oude (niet meer altijd passende) gewoontes te herkennen en nieuwe manieren aan te leren die beter aansluiten bij de huidige situatie. Dit kan betekenen dat taken op een andere manier of op andere momenten van de dag/week worden uitgevoerd, zodat energie beter verdeeld wordt. Daarnaast helpen we met het maken van keuzes over hoe de kostbare energie het beste verdeeld kan worden.
Al deze veranderingen in de dagelijkse activiteiten kunnen lastig zijn en vragen veel flexibiliteit van u en uw naaste omgeving.
Ergotherapeuten geven praktische tips over hoe dagelijkse activiteiten aangepast kunnen worden en waar een ergotherapeut bij zou kunnen helpen.
N.B.: Heeft u na het lezen van de verschillende artikelen nog vragen, wilt u meer informatie over ergotherapie of overweegt u een behandeling bij een gekwalificeerde ergotherapeut? Neem dan contact op met een ergotherapeut bij u in de buurt of informeer bij uw huisarts.
De eerste 10 uur ergotherapie behandelingen worden per kalenderjaar vanuit het basispakket vergoed. Het eigen risico wordt wel aangesproken. U heeft geen doorverwijzing nodig.
Wij zijn Karin Vendeloo en Marlous Vogel, ergotherapeuten in de medisch specialistische revalidatie voor mensen met een complexe, chronische longaandoening. In ons werk helpen wij mensen hun dagelijkse activiteiten weer op te kunnen pakken, ondanks de uitdagingen van hun chronische longaandoening .
In dit artikel geven wij tips voor het maken van een planning als basis van structuur en balans....
ErgotherapieEen longbeperking beïnvloedt veel aspecten van uw dagelijkse leven, waaronder intimiteit en seksuali...
ErgotherapieIn dit artikel bespreken we de keuzes die u kunt maken bij uw persoonlijke verzorging. ...
ErgotherapieOm u te helpen delen wij een aantal praktische tips hoe huishoudelijke activiteiten op een ‘energiez...
ErgotherapieBij energie verdelen gaat het er om dat wat u wilt doen in verhouding/balans is met wat u kunt doen....
ErgotherapieWat als werken niet meer gaat zoals voorheen, omdat u sneller benauwd of vermoeid raakt? ...
Ergotherapie